Da bi dosegla videz izklesanih trebušnih mišice ni zadosti samo trening. Prehrana igra ključno vlogo in če je tvoj način prehranjevanja (dieta) slabo zastavljen, potem boš imela veliko težav.

Večina žensk ima težavo z odvečno maščobo okoli trebuha in verjamem, da te zanima kaj počneš narobe, da trebušne mišice še niso vidne. Sam sem kar nekaj časa porabil za razmislek in testiranja kaj pri ženskah deluje in kaj ne.

1. PREHRANA

Prva in najbolj pomembna stvar, ki ti bo pomagala do trebušnih mišic je hrana. V svojo prehrano vključi zadosti beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. S tem, ko boš telesu zagotovila zadostno količino hranil, bo metabolizem deloval bolje, prav tako pa ne bo prišlo do katabolizma mišic.

Moje priporočilo je, da naj 50 % zaužite hrane predstavlja vir ogljikovih hidratov, 20 % vir maščob in 30 % vir beljakovin. Tako se ti ne bo potrebno odreči kakšni čokoladi ali sladoledu.

2. TRENING MOČI

Velikokrat vidim punce, ki delajo ogromno število ponovitev (50, 100 ali celo 200), da bi dosegle videz trebušnih mišic. Naj ti povem, da to ne deluje.

Trening za naše trebušne mišice (rectus abdominis, obliques internus in eternus, ter transversus abdominis) se čisto nič ne razlikuje  od treninga drugih mišičnih skupin.

Izvajaj nekje 15 ponovitev in naredi od 3 do 4 serije, med vsako serijo pa si privošči kratek počitek, okoli 30 do 90 sekund. Izberi vaje, ki bodo obremenile vse trebušne mišice, kot so upogib trupa, rotacija trupa, statična drža na podlahteh in lateralna fleksija trupa. S temi štirimi vajami boš naredila trening za celoten trebuh.

POMEMBNO. Ogromno ljudi še zmeraj izvaja trening za zgornje in spodnje mišice. Tukaj bi ti rad nekaj razložil. Zgornje in spodnje trebušne mišice ne obstajajo. Obstaja ena trebušna mišice, mišica rectus abdominis. Kar pa je res je to, da z določenimi vajami obremenimo bolj spodnja vlakna (upogib trupa) in z drugimi bolj zgornja vlakna (nasprotni upogib trupa).

3. TRENING VZDRŽLJIVOSTI

Tukaj imam v mislih visoko intenzivni intervalni trening (HIIT), ki ti bo pomagal, da se znebiš maščobe. Sigurno si že slišala, kakšne prednosti prinaša intervalni trening? Dober je za krepitev srčne mišice in prav tako z njim dosežemo pospešeno porabo kalorij (EPOC učinek).

Za izvedbo treninga ne potrebuješ nobenih pripomočkov.

Primer treninga: izberi 5 vaj (počep in skok, tek v visoki deski, skleca z odrivom, visoka kolena in jumping jacks), vsako vajo izvajaj 30 sekund, vmes imej 10 sekund počitka in nato nadaljujte z naslednjo vajo. Ko narediš cel krog, si vzemi 60 sekund počitka in skupaj naredi 5 krogov.

Če boš upoštevala prebrano ti garantiram, da boš hitro videla napredek.